Identificatie van onbekende steenachtige materialen
Onbekende natuursteensoorten in gebouwen en monumenten kunnen door INSPECT geïdentificeerd worden. Dit kan zowel in-situ gebeuren door een plaatsbezoek en macroscopische identificatie, eventueel gecombineerd met grondige studies van literatuur en verspreidingsgebieden van gesteentes.
Indien nodig wordt overgegaan tot petrografische analyse, waarbij een zo klein mogelijk monster van het gesteente wordt gebruikt.


Mogelijke vervangmaterialen achterhalen
Na identificatie kan bepaald worden of en op welke manier een gesteente vervangen kan worden binnen een renovatie. We gaan eerst en vooral na of het materiaal zelf nog beschikbaar is.
Wanneer dit niet meer het geval is, gaan we op zoek naar passende vervangmaterialen waamee het renovatieproject verdergezet kan worden.
Bij schadebepaling hoort een grondige beschrijving van de verweringspatronen en hun oorzaak, om verdere schade te beperken of te vermijden.
-
1
Monstername
Eerst wordt een representatief monster van het steenachtige materiaal genomen. Dit kan een stuk beton, een baksteen of een stukje natuursteen zijn.
-
2
Voorbereiden
Het monster wordt in microscopisch dunne plakjes gesneden. Deze plakjes worden op een glazen plaatje geplaatst en gepolijst om onder de microscoop te kunnen bekijken.
-
3
Microscopisch onderzoek
Met een speciale microscoop worden de mineralen en de structuur van het materiaal bestudeerd.
De microscoop laat onder andere zien hoe het licht door het materiaal wordt gebroken, waardoor verschillende mineralen herkenbaar worden.
-
4
Analyse en rapportage
De resultaten van het onderzoek worden geanalyseerd en vastgelegd in een rapport. Hierin staan de mineralogische samenstelling, eventuele afwijkingen en aanbevelingen voor verdere acties.
De microscoop laat onder andere zien hoe het licht door het materiaal wordt gebroken, waardoor verschillende mineralen herkenbaar worden.
Wat wordt er voornamelijk onderzocht?
Tijdens een petrografisch onderzoek worden verschillende aspecten van een steenachtig materiaal bekeken:
- Mineralogische samenstelling: Welke mineralen zijn aanwezig en in welke hoeveelheden?
- Textuur en structuur: Hoe zijn de mineralen geordend? Zijn er holtes, barsten of andere onregelmatigheden?
- Verwering en schade: Zijn er tekenen van verwering, zoals scheuren, verkleuring of aantasting door chemische reacties?
- Fabricagefouten en kwaliteitschecks: In beton kan bijvoorbeeld slechte menging of onjuiste uitharding worden opgespoord


Restauratiematerialen opnieuw in kaart brengen
De identificatie van natuursteen wordt vooral toegepast in het kader van restauraties van monumenten. Vaak duiken in dergelijke historische bouwwerken onbekende, eeuwenoude steenachtige materialen op.
Wij hebben dan de nodige knowhow in huis om enerzijds de oorsprong en anderzijds de samenstelling van deze historische bouwmaterialen te kunnen achterhalen.