Petrografie

INSPECT staat in voor petrografie op alle natuursteen, baksteen en mortels. Op basis van microscopie en literatuur identificeert INSPECT ongekende materialen, of wordt informatie bekomen voor de technische fiche.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor microscopische analyses zijn slechts kleine monsters nodig, wat het effect op bestaande monumenten en gebouwen tot een minimum beperkt. Na aanlevering van zo’n klein gesteentefragment gaat INSPECT aan de slag om hiervan een slijpplaat te maken. Dergelijk preparaat is een 30 micrometer dun gepolijst laagje steen, gekleefd op een microscoop-draagglas. Op dergelijk kleine dikte zijn de meeste mineralen transparant, en kunnen ze met een petrografische microscoop geanalyseerd worden. Indien nodig kan de steen vooraf worden verstevigd met een hars, om hem polijstbaar te maken, of ge├»mpregneerd met fluorescerende bestanddelen om de kleinste pori├źn en barsten te bestuderen.

Naast standaard optische petrografie voert INSPECT ook scanning electronen microscopie (SEM) analyses uit. SEM laat toe om gesteentes op hogere resolutie te bekijken, vereist minder sample-preparatie en gecombineerd met EDS kunnen de voorkomende elementen in een gesteente bepaald worden.